Nugát
Nugát
Nugát patrí k tradičným cukrovinkám, ktoré sú veľmi obľúbené. Nemal by chýbať na žiadnom vianočnom stole.
Nugát Vám umožní pochváliť sa touto lahôdkou a to na akýkoľvek spôsob, který vás napadne...
Môžete z neho urobiť kocky, náplne do praliniek, krémy do tôrt, alebo môžete odlievať bonbóny aj lízatká do silikonových foriem.
Príprava krému je veľmi jednoduchá:
Do ľahko rozpusteného nugátu šľaháme maslo (pomer 2 diely nugátu a 1 diel masla)
Príprava bonbónu do silikonových foriem:
Nugát opatrne rozpustíme vo vodnom kúpeli
Potom vlievame do silikonových formičiek podľa vlastného výberu, veľkosti a potreby.
Príprava nugátových kociek:
Pomali rozpušťame tmavý nugát a medzi tým si pripravíme hlboký plech, do ktorého vložíme pečiaci papier tak, aby presahoval cez okraje plechu.
Akonáhle máme nugát rozpustený a dohladka rozmiešaný, nalejeme ho na plech (maximálne však do polovici výšky plechu) a necháme ho pozvoľna vychladnúť.
Hneď ako sa na prvej vrstve nugátu vytvorý pevnejšia kôrka, rozpustíme si svetlý nugát a rovnakým zpôsobom ho aplikujeme na prvú vrstvu nugátu.
Takto hotový nugát necháme znovu pozvoľne chladnúť pri izbovej teplote (nie v chladničke) do druhého dňa a potom ho vyklopíme a môžeme ho krájať na kocky.
To nejdôležitejšie pri práci s nugátom:
Voda vo vodnom kúpeli sa nesmie variť max. 40°C
Nugát se nesmie prehriať, pokiaľ sa tak stane, oddelia sa tuky a na nugáte sa objavia čmuhy. Takto zničený nugát sa dá požiť do krému.
Nugát se nesmie chladiť v chôadničke, orosí sa a zle sa krája. Voda zanechává na nugáte mapy a na pohľad to nepôsobí pekne.